sobota, 8 maja 2021

Soft Bread Pretzels

Na zajęciach w szkole Krzysiek piekł precle. 
Część zjadł jeszcze w szkole, ale kilka przyniósł do domu.
Pochłonęłyśmy je z Emilią w mgnieniu oka. Bardziej smakowały nam te posypane solą niż cynamonem. Na szczęście Krzysio przyniósł też przepis, więc dzisiaj rano piekłam precle. (Wydruk przepisu nie zawiera informacji z jakiej publikacji pochodzi.)



Składniki:
  • opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 1 i 1/3 szklanki wody o temperaturze 40-46 C (105-115 F)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 1/2 - 4 szklanek mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki grubo zmielonej soli lub cynamonu
Wykonanie:
  • Nagrzać piekarnik do 220 C (425 F), wysmarowaść tłuszczem blachy do pieczenia.
  • Wlać wodę do dużej miski, wsypać drożdże, i dobrze wymieszać.
  • Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać cukier, sól, i mąkę aż ciasto będzie jedynie lekko klejące.
  • Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać, dodając mąkę, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. (5-7 minut)
  • Uformować z ciasta wałek, pociąć na 16 części.
  • Z każdej części formować cienki wałek o długości ok. 40 cm.
  • Precle zwijamy według tej instrukcji (albo jak nam się podoba):


  • Roztrzepać jajko z łyżką wody, posmarować precle, posypać solą lub cynamonem.
  • Piec 15-20 minut.

Ja zrobiłam 4 duże precle i 8 małych. Duże piekłam 20 minut, małe 15 minut.



Wszystkie były pyszne!

Brak komentarzy: