środa, 2 lipca 2014

Pierożki drożdżowe z porzeczkami

Pierożki drożdżowe z porzeczkami
(przepis pochodzi z publikacji WYPIEKI DOMOWE wydanej nakładem Komitetu Gospodarstwa Domowego, Zarządu Głównego Ligi Kobiet Polskich, Warszawa 1988)


Składniki:
2 szklanki mąki
4 dag drożdży
2 jaja
2 łyżki cukru
szczypta soli
około 3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych, odcedzonych z soku
łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek
białko do smarowania
tłuszcz do blachy

Wszystkie składniki włożyć do miski razem z pokruszonymi drożdżami i stopionym ciepłym tłuszczem, dokładnie ciasto wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować prostokąt grubości ok. 0.5 cm, podzielić na kwadraty o boku ok 9-10 cm.

Na środku każdego kwadratu kłaść porzeczki wymieszane z cukrem i bułką tartą. Zlepić na wierzchołkach rogi kwadratu i układać dość luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 30 minut.


Moje modyfikacje:

Drożdże suche, masło zamiast margaryny i czerwone porzeczki zamiast czarnych. Wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba i nastawiłam na program wyrabiania ciasta na pizzę. Zamiast kwadratów cięłam jak mi wyszło - byle dało się na środku usypać kopkę porzeczek. Wyszły mi bardziej prostokąty, ale dla podniebienia nie miało to żadnego znaczenia - ocukrzone porzeczki w cieście drożdżowym okazały się bardzo smaczne.

2 komentarze:

Ulcia pisze...

ło matko, skąd tu wziąć porzeczki. Tęsknię za ich cierpkim smakiem i za agrestem też...
Pozdrawiam cieplutko

Motylek pisze...

Ulciu - porzeczki mam z ogródka przydomowego. Rzadko, ale można znaleźć krzewy porzeczek w szkółkach. Ja mam czarne i czerwone. Mniam!

Pozdrawiam smakowicie,
Motylek