3 szklanki mąki
10 dag masła
2 szklanki cukru
3 jajka
50 dag oczyszczonej marchwi
mała paczka proszku do pieczenia
opakowanie przyprawy do piernika lub zmielone przyprawy
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Szklankę cukru zrumienić na patelni na karmel, rozprowadzić 2-3 łyżkami wody i zagotować. Obraną marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Dodać do ciasta karmel i przyprawę do piernika oraz resztę mąki i marchew. Ubić pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. godzinę.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. godzinę.
(Jak widać na zdjęciach, z części ciasta upiekłam babeczki,
z reszty "piernik z dziurką.")
Przepis pochodzi z publikacji:
"WYPIEKI DOMOWE" (Ilona Fąferek, Kinga Osmycka)
wyd. Komitet Gospodarstwa Domowego, Zarząd Główny Ligi Kobiet Polskich
Warszawa 1988
2 komentarze:
piernik kocham, marchew też, jednak karmel do wykonania skutecznie mnie odstrasza. Jako miernota kuchenna stawiam na przepisy dla 5-latków, a i to bez gwarancji, że się jedzonko uda, o wypiekach nie wspominając. Aż dziw, że rodzina jeszcze się nie buntuje...
Pozdrawiam cieplutko, lekko śnieżnie i z chętka na piernik
Ulcia - ja robie taki oszukiwany karmel - tylko zarumieniam cukier. Tak tez ciasto wychodzi bardzo smaczne.
Motylek
Prześlij komentarz