Składniki
Nadzienie z ricotty:
- 2 szklanki (500 gramów) ricotty
- 7 łyżek (90 g) cukru
- 1 jajko
- 1 ½ cytryny, skórka
- 2 ¼ szklanki (300 gramów) mąki uniwersalnej
- 1 jajko
- 7 łyżek (90 g) cukru
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ cytryny, skórka
- Rozgrzej piekarnik do 350F°/180C°.
- Wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem, lub masłem formę do ciasta z luźnym dnem (wymiar 9 cali/23 cm).
- Aby przygotować nadzienie z ricotty, umieść pierwszą grupę składników w misce i wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aż dobrze się połączą.
- Aby zrobić ciasto/kruszonkę, umieść drugą grupę składników w misce i palcami rozetrzyj jajko i olej z mąką i cukrem.
- Używając około ⅔ masy, uformuj spód i brzegi — nie ugniataj zbyt mocno masy.
- Wypełnij mieszanką ricotty, a następnie posyp kruszonką całe nadzienie z ricotty.
- Piecz przez 30 minut w 350F/180C, aż ciasto będzie lekko złote.
- Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
3 komentarze:
Ciekawy przepis. Nie jadłam jeszcze Ricotty na słodko. Pozdrawiam serdecznie :)
Nie używam Ricotty, ale może kiedyś wypróbuję przepis.
Pozdrawiam ciepło.
Mięta - To ciasto to był mój pierwszy raz z rikotą, bardzo smaczny, niebezpiecznie smaczny!
Splocik - Ja też nie używam rikoty. Ale ktoś się ze mną podzielił opakowaniem i nie bardzo wiedziałam co z tym zrobić to zrobiłam ciasto!
Pozdrawiam,
Motylek
Prześlij komentarz