3 szklanki płatków owsianych
1-2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
13 dag masła
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania
W garnku zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao. Do gotującej się masy wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 3-5 minut.
Z ciasta formować kulki lub łyżką wykładać kupki ciasta na tacę metalową lub blachę. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z publikacji:
"WYPIEKI DOMOWE" (Ilona Fąferek, Kinga Osmycka)
wyd. Komitet Gospodarstwa Domowego, Zarząd Główny Ligi Kobiet Polskich
Warszawa 1988
3 komentarze:
ciekawy przepis, po switach wykorzystam :0
pieknie wyglądają a są i smakowite,
Motylku
Tobie i rodzinie
Wesołych Świąt i wspaniałego Roku 2015.
jolajka - ja je pamietam z dziecinstwa...
Urszula - mi smakowaly... radosnych swiat!
Motylek
Prześlij komentarz