Przepis na ciasto na bazie jogurtu z gruszkami dostałam od Megumi, pani od pianina, ale oryginalnie pochodzi on stąd KLIK.
Ponieważ akurat gruszek w domu nie miałam, zastąpiłam je jabłkami i już tak zostało - od kilku miesięcy ciasto to stanowi zdecydowany hit u nas, i zdarza się, że całe "znika" w ciągu jednego popołudnia. Ponieważ ciasto to jest niesamowicie proste w przygotowaniu i jeszcze mi się nie udało go zepsuć, postanowiłam podzielić się przepisem.
Potrzebne składniki:
- 3/4 szklanki gęstego zwykłego yogurtu (1 szklanka = 250 ml)
- 1/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zwykły cukier waniliowy też może być)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (ja używam ekstraktu w płynie)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody (zdarzyło mi się użyć jedynie proszku do pieczenia i też wyszło dobrze)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 średniej wielkości gruszki (w moim wydaniu 2 duże lub 3 mniejsze jabłka)
- 1 łyżeczka cynamonu (ja nie dodaję pnieważ Emilia nie lubi cynamonu)
- cukier puder
- (OPCJONALNIE: by nieco "podrasować" kolor, dodaję odrobinkę kurkumy)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (= 350F). Wykładamy formę papierem do pieczenia (ja tego nie robię), smarujemy formę tłuszczem i posypujemy mąką.
- Mieszamy w misce jogurt, olej, cukier, jajka, wanilię i skórkę z cytryny.
- Dodajemy, przesiewając przez sito, wymieszane mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
- Wlewamy ciasto do formy.
- Gruszki (lub jabłka) myjemy, obieramy, odrzucamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki, które następnie układamy na cieście jak nam pasuje.
- Pieczemy 40-50 minut.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. (Moje dzieci nie życzą sobie cukru pudru na cieście, więc ten krok pomijam.)
SMACZNEGO!
2 komentarze:
Dzieki. Juz biore. W weekwnd sobie upieke. Wydaje sie proste a przede wszystkim smaczne . ;D ))
Jula - no właśnie takie to ciasto jest - łatwe i szybkie w przygotowaniu i BARDZO smaczne!
Motylek
Prześlij komentarz