sobota, 26 kwietnia 2025

Ziółka

W tym roku zabrałam się za zbiór i suszenie ziółek nieco wcześniej niż w poprzednich latach - w końcu udało mi się wybrać do ogródka kiedy listeczki są młodziutkie i świeżutkie a do tego dzień zbiorów był ciepły i słoneczny. 

Suszą się już liście maliny, porzeczki, mięty, melisy oraz liście i korzenie mniszka lekarskiego. To pierwszy zbiór, ale planuję kolejne tylko nieco ogranicza mnie miejsce do suszenia.

mniszek lekarski, liście porzeczki i malin

Korzeń mniszka lekarskiego wspiera wydzielanie żółci i ułatwia jej przepływ, co przekłada się na poprawę procesów trawienia. Mniszkowi przypisuje się również działanie przeciwzapalne, co pozwala wykorzystywać go w chorobach reumatycznych, a ze względu na obecność inuliny jest stosowany w stanach przed cukrzycowych i w przebiegu cukrzycy. Ponadto korzeń mniszka wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i detoksykacyjne, a także korzystnie wpływa na odporność, m.in. poprzez wspieranie naturalnej mikroflory jelitowej. Mlecz jest wskazany pomocniczo w leczeniu chorób skórnych.

Liście mniszka lekarskiego działają moczopędnie, przy czym zwiększenie wydalania moczu nie powoduje utraty potasu, który występuje w roślinie w dużych ilościach. 

Kwiaty mniszka lekarskiego zwykle polecane są w leczeniu przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej, ponieważ wspomagają łagodzenie kaszlu. Kwiaty wpływają regulująco na miesiączkowanie i jajeczkowanie.

liście maliny

Liście malin zawierają garbniki, sole mineralne, flawonoidy, kwasy organiczne i witaminę C. Napar z nich ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego między innymi łagodzą biegunkę i hamują rozwój bakterii w jelitach. Ponadto leczą nieżyt żołądka i jelit. Napar z liści malin łagodzi również stany zapalne jamy ustnej i gardła. Podobnie jak owoce, napar z liści malin działanie przeciwgorączkowe.

liście porzeczki

Liście czarnej porzeczki są przede wszystkim bogate w fitoncydy, które mają silne działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne i grzybobójcze. Ponadto zawierają także imponujące ilości antyoksydantów, flawonoidów, garbników, olejków eterycznych oraz kwasów organicznych. Zawierają także pokaźną ilość witaminy C oraz niektóre witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w minerały, takie jak fosfor, potas i żelazo. Herbata i napary z liści czarnej porzeczki mogą przynieść korzyści w okresie obniżonej odporności. Pomagają na dyskomfort trawienny, przeziębienie, ból gardła i kaszel, ból stawów, obrzęk, problem z pęcherzem, stan zapalny skóry lub jamy ustnej, świąd po ukąszeniach komarów.

mięta

Mięta pieprzowa łagodzi dolegliwości żołądkowe (działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i niestrawność), pobudza również wydzielanie soku żołądkowego, co może poprawić trawienie.) Mięta pieprzowa ma właściwości żółciopędne - pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, co może pomóc w trawieniu tłuszczów. Mięta ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, działa także uspokajająco i relaksująco.

melisa

Melisa to roślina bogata m.in. w olejek eteryczny, chlorofil, flawonoidy czy kwasy fenolowe. Wykazuje działanie bakteriobójcze, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, rozkurczające oraz uspokajające.


*                    *                    *


Zaopatrzyłam się w duże słoje szklane bo nie chcę trzymać ziółek w plastikowych pojemnikach a zimy u nas są wilgotne i mimo ogrzewania w domu lepiej susz trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Specjalistyczne szklane słoiki do przechowywania produktów spożywczych są drogie, ale wypatrzyłam w sklepie ogórki kiszone w ogromnych 2.5 litrowych słojach i zaczęłam je kupować. Słoik pełen ogórków kosztuje mniej niż szklany pojemnik bez wypełnienia. Po skonsumowaniu zawartości pozostaje tylko pozbyć się charakterystycznego zapachu.



5 komentarzy:

Urszula97 pisze...

Fajnie, u mnie zioła w puszkach ,słoikach po nutelli i w szklanych.Czy mieszasz te zioła? Same liscie z malin nie bardzo smakują.Pozdrawiam.

splocik pisze...

Niezła apteka naturalna, niech dobrze służy.
Pozdrawiam ciepło.

Antonina pisze...

Znakomite zioła zbierasz. Ja okresowo też zbieram, ale nie wszystkie zużywam w sezonie jesienno-zimowym. Swoje herbatki z ziół są dobre na różne dolegliwości. Ja jednak lubię mieszać zioła i pić herbatki z mieszanki.

Renata pisze...

Też suszę, a nawet kiedyś spróbowałam fermentować , ale albo mi nie wyszło jak trzeba, albo zwyczajnie ta metoda nie jest dla mnie. Mieszane lubię najbardziej:) A i dodaję do nich suszoną stewię, tak samo do kompotów ;)

Motylek pisze...

Urszula, Antonina, Renata - Tak, mieszam zioła. Nawet mięty nie piję samej. Mieszanki bardziej mi smakują.

Splocik - Dziękuję!

Renata - U nas herbatki bez słodzików, nawet bez miodu!

Motylek