czwartek, 12 kwietnia 2012

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy cieszy się u nas niesłabnącym powodzeniem od lat. Często otrzymuje dodatki w postaci masy i polewy czekoladowej i występuje wówczas w przebraniu tortu urodzinowego.

W tym roku upiekłam dwa: jeden dla nas, drugi do znajomych. Na tym drugim napisałam "Wesołych Świąt", na tym naszym zakwitł kwiatek:




Zdjęcie jeszcze w formie, ale zaraz po zrobieniu zdjęcia, został mazurek natychmiast wypróbowany przez Hultajstwo - sprostał wymaganiom smykowego podniebienia.

Przepis pochodzi z publikacji "Wypieki domowe" wydanej nakładem Komitetu Gospodarstwa Domowego Zarządu Głównego Ligi Kobiet Polskich w roku 1988.

Mazurek orzechowy

Składniki na ciasto:
15 dag orzechów
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 łyżek mąki
3 białka
tłuszcz i tarta bułka do formy.

Orzechy zemleć. Masło utrzeć do białości dodając cukier. Wymieszać delikatnie dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć  na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym piekarniku. Przygotować polewę.

Składniki na polewę:
3 żółtka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
orzechy do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto natychmiast smarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.

Smacznego!


Orzechy, w naszym przypadku włoskie, trzeba było najpierw zmielić. W tym roku zrobił to własnoręcznie Smyk, a bawił się przy tym fantastycznie!




Szkoda, że moja maszynka do maku nie jest tak prosta w obsłudze bo i przed pieczeniem makowca miałoby dziecko "rozrywkę".

2 komentarze:

Dendrobium pisze...

Wygląda prześlicznie i pewnie smakuje równie dobrze. Wiadomo, możliwe to tylko dzięki pomocnikowi!
Pozdrawiam

Motylek pisze...

Dendrobium - to nie ulega żadnej wątpliwości, że pyszny smak zapewnia sekretny składni w postaci pracy wykonanej przez Smyka...

Motylek